din-dragoste-pentru-comunitate

„Din dragoste pentru comunitate” – Program de acțiuni civice și umanitare a tinerilor din județul Botoșani

În data de 1 iunie a.c. de Ziua Internațională a Copiilor, Asociația „Arlechin” a desfășurat mai multe activități în cadrul programului de acțiuni civice și umanitare „Din dragoste pentru comunitate”, realizat anual în județul Botoșani împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani, Asociația „Inițiative” Botoșani, Asociația Județeană Babywearing Botoșani, instituțiile, ONG-urile de tineret și firmele partenere: „Voluntari pentru copii”, „Susține-i pe cei de lângă tine” și„Împreună reușim să aducem zâmbete”.

Prima activitate, „Voluntari pentru copii”, a fost realizată prin mobilizarea exemplară a mamelor copiilor de la Asociația „Arlechin” alături de voluntarii asociațiilor partenere și reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani. Împreună au reușit să aducă zâmbete pe chipurile unui număr de 165 de copii de la centrele de plasament, apartamentele sociale și casele de tip familial: Centrul „Prietenia”, Centrul „Cireșari”, Complexul de case „Sf.Mina” din Botoșani și Centrele „Floare de colț” din Dorohoi, marcând prin solidaritate și voluntariat această zi specială pentru copii.

Prima activitate a fost posibilă datorită sprijinului și implicării echipelor de organizare formate din voluntarii și reprezentanții instituțiilor, asociațiilor și firmelor partenere, după cum urmează:

 • SC ADMIR SRL, Roșu Ionel, director;
 • Asociația „Inițiative”, Marius Rotariu, coordonator voluntari;
 • Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Vasile Halasanu, președinte;
 • Asociația „Arlechin”, Flavius Damean, director executiv;
 • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani: Dan Constantin Slincu, director executiv, Valentin Alexandru Colbu, Doina Nacu Manole, directori executivi adjuncți, Liliana Baltariu și Alina Gașparel, directori Centrul „Prietenia”, Marius Leonard Orășanu, director, Complexul de case de tip familial „Sf.Mina” Botoșani, Emil Sticea, director, Centrul „Floare de colț”, Dorohoi.

Grupul de voluntari de la Centrul Județean de Voluntariat Botoșani: Onciu Oana, președinte, Ana Camelia Andrieș Mihăilă, director executiv filiala Dorohoi, Răzvan Politic, director departament comunicare, Mihaela Stoiciuc Vasilică, vicepreședinte,  Strungariu Marian Bogdan, coordonator echipă voluntari.

   Grupul de mame voluntare de la Asociația „Arlechin”: Chelaru Geanina, Magdalena Lumaicu, Cătălina Pahomi, Badiu Alina, Stefanachi Daniela, Laura Romaniuc, Acsinte Mirela, Simona Cîrligeanu.

A doua activitate, „Susține-i pe cei de lângă tine”, a fost realizată prin mobilizarea exemplară a firmelor din grupul Producători Locali – www.producatorilocali.com și voluntarii de la Asociația „Arlechin”, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani și Asociația Județeană Babywearing Botoșani, reușind să aducă bucurie în sufletele și inimile copiilor care aparțin familiilor din campania „O masă caldă pentru familiile nevoiașe”, astfel copii din Botoșani, Ionășeni, Iacobeni, Dorohoi, Baranca, Darabani, au beneficiat de pachete cu dulciuri, produse alimentare și produse de igenă personală.

A doua activitate a fost posibilă datorită sprijinului și implicării echipelor de organizare formate din voluntarii și reprezentanții instituțiilor, asociațiilor și firmelor partenere, după cum urmează:

Echipa de voluntari care a preluat  pachetele puse la dispoziție de membri ai grupului PRODUCĂTORI LOCALI – www.producatorilocali.com  în campania „O masă caldă pentru familiile nevoiașe”, este următoarea:

 • Emanuel Corduneanu, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani – director executiv departament umanitar;
 • Narcis Dreţcanu , coordonator voluntari, campania „Donează pentru un zâmbet”;
 • Andreea Ursu, director executiv, Asociația „Ridică-te și umblă”;
 • Sergiu Ursu, președinte, Asociația ” Ridică-te și umblă”;
 • Flavius Damean, director executiv, Asociația „Arlechin“;
 • Strungariu Marian Bogdan, coordonator voluntari Centrul Județean de Voluntariat Botoșani;
 • Anca B, voluntar, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani;
 • Mihaela Ergun, voluntar, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani;
 • Gabriela Venedict, președinte, Asociația Județeană Babywearing Botoșani.

A treia activitate, „Împreună reușim să aducem zâmbete”, a fost realizată prin sprijinirea de către voluntarii de la Centrul Județean de Voluntariat Botoșani și Asociația „Arlechin” a campaniei „Ajută un copil să zâmbească” inițiată de Simona Elena. Urmare colaborării, a fost donat un termometru Non Contact pentru Asociația Luisa Maria” din Darabani.


„Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului) este în multe țări o sărbătoare pentru copii care se sărbătorește la date diferite. În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În fosta URSS și în țările care i-au fost state satelit, data este 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică. O parte din restul țărilor adoptă alte date. În România este sărbătorită în data de 1 iunie. Ziua Copilului a început în a doua duminică a lunii iunie, în 1857, datorită reverendului Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts: Leonard a organizat un serviciu special dedicat și pentru copii. Leonard a numit această zi Ziua trandafirului, deși a fost mai târziu numită Duminică de flori și apoi Ziua Copilului. Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (engleză Universal Children’s Day).

Sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Copilului


 

voluntariat botosani